Torta-történelem

         

   Talán nincs is olyan nő, aki ne álmodott volna már kislányként a „nagy napról”. Az esküvőt a tökéletesség varázsa kell, hogy körbelengje: pazar menyasszonyi ruha, lélegzetelállító helyszín, csodás virágdíszek, s persze nem hagyhatjuk figyelmen kívül az esküvői tortát sem. Napjainkban az igényeknek, s a lehetőségeknek szinte csak a képzelet szabhat határt. A lagzira való készülődés nélkülözhetetlen velejárója a tökéletes torta megálmodása és kiválasztása. A torta-őrület azonban nem csak az utóbbi években tombol.

 

torta3.jpg

          Nagy Sándort a legtöbben, mint hatalmas hadvezért, vagy mint Arisztotelész tanítványát ismerik, s kevesen tudják róla, hogy az ő nevéhez köthető az esküvői torta hagyományának megteremtése. Esküvöjén tízezer makedón katona lépett frigyre tízezer perzsa nővel, s a nagy ünnepre való tekintettel az asztalokat is megkoronázták valami újdonsággal. Persze nem a ma ismert, emeletes, habos csodákra kell gondolni. A torta szerepét az a lapos, búzából, rozsból, vagy árpából készült kenyér töltötte be, mely a katonák hagyományos eledele volt, s melyet az alkalomra „desszertté” alakítottak át: dióval, mézzel, szárított gyümölccsel ízesítették, ánizsból és kecsketúróból kevert krémmel töltötték és mézzel bevont virágokkal díszítették.

            Rómában később egy darab, hasonló kenyeret törtek szét a menyasszony feje felett, hogy ezzel biztosítsák a termékenységét.

            A középkori esküvői lakomákon már hagyományosnak számított a torta, s innen ered a sütemény emeletes felépítésének hagyománya is, ugyanis a vendégek gyakran vittek ajándékba kisebb tortákat, melyeket egymás fölé helyezve tálaltak fel. Ha a pár úgy tudta megcsókolni egymást a torták felett, hogy a sütemények nem dőltek le, biztosítottnak látták a szerencsét és a jólétet. A cukor megjelenésével és elterjedésével, idővel hagyományossá váltak a cukormázzal bevont desszertek is.

torta1.jpg

    A ’30-as évekig az esküvői torta felvágása a menyasszony első „asszonyi feladata” volt, azonban a cukrászművészet fejlődésével a sütemények egyre termetesebbé, s cifrábbakká váltak, így a piruló ara már nem tudott egyedül megbírkózni a feladattal. Innen ered a hagyomány, mely szerint a tortát, a boldog pár kéz a kézben, közösen vágja fel.

   Napjainkban nem létezhet kézfogó, ünnepi torta nélkül. Az ízek, színek, formák, díszítések sokfélesége szinte lehetetlen választás elé állítják a házasulandókat. Mindig vannak azonban olyanok, akik nem elégednek meg az átlagossal. Ha utánanézünk, meglepő tortarekordokról olvashatunk, szerte a nagyvilágban.

            Donald Trump amerikai milliárdos és 28 ével fiatalabb neje, a szlovén modell: Melania Knauss esküvőjén egy ötemeletes, 90 kilogrammos Grand Marnier tortát szolgáltak fel, nehogy valamelyik dúsgazdag vendég éhen maradjon.

            A világ eddig mért legmagasabb menyasszonyi tortáját egy angliai esküvő-kiállításon prezentálták. A hét emeletes, öt méter magas édesség 59.000 vendég számára készült, s az utolsó morzsáig elfogyott.

            A több férjet elfogyasztott Liza Minellinek szerencsére nincsenek anyagi gondjai, így ki tudta fizetni 2008-as, szám szerint negyedik esküvője költségeit is. A meghökkentő tételek között szinte ki sem tűnik az a 40.000 dollár, melyet a tortára költött, s amely máig az egyik legdrágább esküvői desszertnek számít, még a sztárvilágban is.

            Ha az előbb említetteket talán nem is tudjuk megfizetni, azért nem kell aggódni: bizonyosan találunk olyan cukrászdát, ahol rátalálunk az igazira, a tortára, mely nélkül elképzelhetetlen lenne a nagy nap. S ne feledjük: sose spóroljunk az idővel és energiával a tökéletes desszert kiválasztásánál, mert ez a nap (jobb esetben) csak egyszer jön el az életben. Élvezzük hát ki minden percét!


Szerző: Nagy Gabi

Bejelentkezés

Azonosító: Jelszó:
Regisztráció Elfelejtett jelszó

Szolgáltatás kereső

Keresőszó:
Tevékenység kereső:
Megye szerinti szűrés:
Város szerinti kereső: